انگيزش نيروي انساني
انگيزش نيروي انساني
انگيزش شغلي يکي از ارکان سنتي مطالعات مديريت منابع انساني است که ردپاي آن در مطالعات مشهور هاثورن و گروه تحقيقاتي التون مايو قابل ريشه يابي است. بدون ترديد افزايش انگيزه کارکان رکني اساسي در بهبود بهره وري نيروي کار داشته و سنگ بناي هر پيشرفتي در سازمان است. انگيزه رابطه تگاتنگي با ساير ارکان بهبود نيروي انساني همچون رضايت يا ماندگاري نيروي انساني دارد لذا در ادامه به مطالعه اين عنصر و روابط آن با ساير عناصر و مؤلفه هاي بهبود نيروي انساني پرداخته مي شود.
عوامل انگيزشي کارکنان و نيازهاي آنها و توجه به تفاوت هاي فردي هر يک از کارکنان يکي از مهم ترين عواملي است که در بهره وري نيروي انساني مي توان به آن دست يافت. يکي از شرايط مهم و اساسي براي رسيدن به هدف در هر کاري برانگيختن و ايجاد انگيزه درافرادي است که آن کار را انجام مي دهند. عوامل متعددي در انگيزه کاري پايين در سازمانها وجود دارند و به همين دليل مديريت بدنبال راه کارها و تکنيک هايي بايد باشد که بتواند انگيزه هاي کارکنان خود را افزايش دهد. اين کار با پرداختهاي تشويقي، قدرداني کتبي و يا ارتقاء شغلي صورت مي گيرد.
آگاهي از تفاوت افراد مي تواند به مدير کمک کند تا کارکنان خود را بهتر بشناسند و در نتيجه اقداماتي انجام دهد که هدف از آن فراهم آوردن موجبات ارضاي نياز کارکنان باشد. با در نظر گرفتن اين که برخي از کارکنان براي مشاغل فروش, تعدادي براي مشاغل ستادي وگروهي براي مشاغل تحقيقاتي مناسبترند،آگاهي از اين تفاوتها در تصميم گيري مربوط به سازماندهي يعني اينکه چه کسي را به چه شغلي بايد گمارد مي تواند مفيد باشد.
نظريه هاي انگيزش نيروي انساني
عملکرد ناشي از رفتار، مجموعه اي از پاداشها و تنبيه ها را به همراه خواهد داشت. يک نتيجه مطلوب به شکلهاي مختلفي مي تواند نياز اوليه را برطرف کند. نظريه هاي مربوط به انگيزش توسط مديريت علمي با اين ادعا که پول عامل اوليه انگيزش انسان در محيط کار است، وسعت يافت. در نظريه روابط انساني اعتقاد براين بود که عوامل اجتماعي انگيزه هاي اوليه انسان هستند.
نظريه انگيزش مزلو
طبق نظريه آبراهام مزلو نيازهاي انسان داراي سلسله مراتب است که با نيازهاي فيزيولوژيکي آغاز و نيازهاي تعلق، منزلت، و بالاخره خوديابي را دربر مي گيرد. به نظر مازلو نيازها عموماً اکتسابي بوده، داراي دو ويژگي جهت و شدت مي باشند.
نظريه انگيزش ERG آلدرفر
تئوري ERG الدرفر شکل تجديد نظر شده سلسله مراتب نيازهاي مازلو است که داراي ويژگي برگشت به مرحله قبل نيز مي باشد.
آلدرفر در سال ???? با مطالعه درباره نيازهاي انساني، به برخي از انتقاداتي که در مورد سلسله مراتب نيازهاي آبراهام مازلو وارد مي باشد، نيازهاي انسان را شامل سه دسته به صورت زير ارائه داده است:
? – نيازهاي زيستي انسان که مربوط به زيستي انسان و سلامت فيزيکي است .
? – نيازهاي تعلّق ( وابستگي ) ، که به ارضاء ارتباطات ميان فردي مربوط مي شود و شامل نياز روابط رضايت بخش با ديگران مي شود .
? – نيازهاي رشد، يعني نياز انسان به تداوم رشد و پيشرفت شخصي ، شناخت توانايي بالقوه و نيل به شايستگي افراد.